UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
18.06.2022 15:12 Starost: 2 yrs

Kategorija: Reprezentacija

Susret sa medijima na bazenu "25.maj MGM"

Na poslednjem treningu reprezentacije pred odlazak na SP u Mađarsku novinari su imali prilike da čuju mišljenje selektora Savića i igrača.

 Selektor vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Savić izneo je zanimljivo viđenje prognose i raspleta na Svetskom prvenstvu koje počinje u utorak, 21. juna, u Mađarskoj.

"Kišovito i vetrovito uz određene raspodele sunčanih intervala", rekao je Savić.

Trofejni trener istakao je da će cilj biti direktan plasman u četvrtfinale, a da bi sve moglo da bude poznato već posle prve utakmice protiv SAD (21. jun, 19.30) u Segedinu.

"Mi mrzimo lake grupe. Prva utakmica u grupi protiv SAD je najteža i posle protiv Kazahstana i Australije, koji su autsajderi u grupi, treba da tražimo prolaz dalje. Međutim, sam način održavanja forme će biti zanimljiv i težak jer kroz lakšu fazu, pogotovo ako izbegavamo osminu finala, to je nekih šest ili sedam dana lakšeg treninga. Tako da može da se desi da tražimo sparing partnera u Mađarskoj, a možda i da se vratimo u Srbiju", izjavio je Savić.

Kao potencijalno iznenađenje turnira selektor Srbije vidi upravo Amerikance, koje predvodi bivši selektor naše zemlje Dejan Udovičić.

"Konkurencija se zna. Tu je uvek velika sedmorka. Voleo bih da navedem SAD prvi put kao favorita. Oni su pokazali i na Olimpijskim igrama, gde su bili ujedno i najmlađi tim, jednu veliku fazu u napretku. U ovom slučaju nije da samo gledaju da učestvuju na Olimpijskim igrama, ova generacija će ostati u kontinuitetu jer znaju da su Olimpijske igre u Los Anđelesu 2028. Uz izuzetnog trenera i stručni štab imaju potencijal za medalje u narednom periodu", rekao je Savić.

Posle Svetskog prvenstva slede Svetska liga i Evropsko prvenstvo, a Savić smatra da će se najbolji vaterpolo igrati na kontinentalnoj smotri.

"Ako pogledamo da su reprezentativci Srbije, koji su igrali završnicu Lige šampiona, došli tek osmog juna uveče na trening, mi imao praktično devet dana završnih priprema. Na prvom mestu prevashodno je odmor. Istina je da imamo Svetsku ligu posle Svetskog prvenstva, ali većina selektora i reprezentacija, mislim da će biti u slabijim sastavima tamo i da će koristiti Svetsku ligu kao pripreme za Evropsko prvenstvo. Imaćemo 17 ili 18 kandidata u Strazburu koji će raditi u jakom ritmu. Kad je reč o Evropskom prvenstvu, mislim da će biti jako zanimljivo, ono je uvek jače od Svetskog prvenstva. Biće više vremena za pripreme, biće festival vaterpola jer se igra u "Spaladijum Areni". Siguran sam da će Hrvati to organizovati na najvišem mogućem nivou, kao što organizuju Srbi i Mađari", poručio je selektor Srbije.

U ekipi posle Olimpijskih igara nema Filipa Filipovića, Andrije Prlainovića, Duška i Gojka Pijetlovića, Milan Aleksića i Stefana Mitrovića, ali tu su momci koji imaju iskustvo sa prethodnog Svetskog prvenstva u Gvangžuu 2019. godine.

- Razmišljali smo na vreme o smeni generacija. Ona je prošla bezbolno. Većina igrača je odigralo velike turnire ili prvenstva, tako da nisu bez iskustva. Hrvatska je uz nas pretrpela najviše promena. Španija najmanje, a Grčka je na mnogo većem nivou nego na Olimpijadi. Biće velika konkurencija, nema veze što će nivo vaterpola biti niži neko prethodnih godina. To je sasvim normalna stvar, nivo se diže do Olimpijskih igara", sumirao je Savić.

Vaterpolista Novog Beograda Dušan Mandić izjavio je u Sportskom centru "Milan Gale Muškatirović" da su SAD najozbiljniji rival u prvoj fazi takmičenja.

"Videćemo u kakvom će sastavu doći Australija, video sam da je kod njih bilo nekih promena u ekipi. Sa Amerikancima smo odradili nekoliko sparing-treninga. Videli smo da su kvalitetna ekipa i da će sigurno biti neugodan protivnik. To je prva utakmica, sa njima, na šampionatu i nosiće svoju težinu jer su nam najjači protivnik u grupi", izjavio je Mandić.

Podmlađeni tim Srbije samo na oko deluje neuigrano, ali većina momaka dobro se poznaje što iz klubova, što sa prethodnih reprezentativnih obaveza poput SP u korejskom Gvangžuu 2019, kada je Srbija zauzela peto mesto.

"Olakšava nam posao jer je većina igrača osetila težinu igranja Svetskog prvenstva u Gvangžuu i težinu igranja te najteže utakmice, odnosno četvrtfinala. Siguran sam da ćemo iz utakmice u utakmicu podizati naš nivo igre i da ćemo biti pravi kad je najpotrebnije, u četvrtfinalu", istakao je Mandić.

Strahinja Rašović smatra da će prvi duel na SP protiv Amerikanaca umnogome odrediti sliku D grupe.

"Amerikanci su nam najveći rival. Australija je malo izmenila sastav, ali te dve ekipe važe za dve izrazito plivačke ekipe. Sigurno da ćemo sa njima voditi bitke za prvo mesto u grupi. Amerika je jači protivnik od Australije, ali da vidimo tamo kad dođemo. Ima tu i Kazahstan, koji mislim da ćemo pobediti", izjavio je Rašović i dodao da je cilj prvo mesto u grupi i direktan plasman u četvrtfinale.

"Ako ste prvi u grupi, imate četiri dana odmora, ali gubite takmičarski ritam možda. Ako ste drugi ili treći, igrate osminu finala, gde ste i dalje u ritmu i ne stajete. Sve ima prednosti i mane, ali idemo da budemo prvi, nema nikakvih kalkulacija.