UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
02.01.2021 09:05 Starost: 3 yrs

Kategorija: Saopštenja

Jelenić: Ogromna pomoć države, idemo na zlato u Tokiju

Prvi čovek vaterpolo organizacije Viktor Jelenić ne pripada onoj grupi funkcionera koja teži medijskom isticanju. Čak i kada se postižu vrhunski rezultati. Na kraju čudne, teške, da kažemo godine nenaklonjene normalnom životu, samim tim i sportu, pristao je da prokomentariše događanja u 2020.

- Ne treba da govorim šta je korona uradila čitavom svetu, svakoj oblasti, kakvu je štetu napravila. Svedoci smo borbe u neku ruku za opstanak, borbe u kojoj provođenje mera državnih organa moramo da sprovodimo dosledno sa jednim jedinim ciljem da sačuvamo zdravlje. U toj priči sve je drugo na margini ali je jasno da smo pokušali da u sportu uradimo sve što je potrebno da ga sačuvamo koliko je to u ovom momentu moguće – rekao je na početku Viktor Jelenić.

Vaterpolisti su počeli godinu osvajanjem petog mesta na EP u Budimpešti, devojke su bile poslednje. Momci su ispali u četvrtfinalu na peterce od Španije, praktično bez poraza u regularnom delu ostali bez borbe za medalje.
- Rekao sam tada a ponavljam i sada. Nismo osvojili medalju ali to nije strašno. Pokazali smo da pripadamo vrhu a imali smo dosta problema sa povredama i bolesti oba centra pre svega. Dalje, da su peterci bili na našoj strani, nastavili bi kontinuitet medalja.

Naredni meseci su trebalo da donesu kvalitetan rad za učešće na Olimpijskim igrama. Od Tokija nije bilo ništa.
- Jasno je bilo da Igara neće biti. Na nama je bilo da se tome prilagodimo. Ni jednog jedinog trenutka me nije interesovao rad pod zdravstvenim rizikom. Napravio je selektor Savić dobar program sa radom u junu i julu, ne želeći da reprezentativce ostavimo bez treninga. Na žalost kada je korona počela da jača, odlučili smo da prekinemo. Tu nije bilo dileme.

Kada su se stekli uslovi za povratak u bazen, pa makar i uz prisustvo „pozitivnih“ takođe nije bilo dileme.
- Prvo su održana takmičenja mlađih kategorija. Sve mere smo ispoštovali i sva prvenstva su održana. To za mlade igrače puno znači. Kada su počela takmičenja u Super, „A“ i „B“ ligi bili smo svesni opasnosti od zaraze i čim bi se takvi slučajevi pojavili u dogovoru sa klubovima su utakmice odlagane.

Na kraju godine može da se konstatuje da nije odigrana samo jedna utakmica u „A“ ligi, da je završnica 2020. bila u znaku istinskog praznika, finala Kupa Srbije u muškoj i ženskoj konkurenciji.
- Šteta što nije bilo gledalaca, videli smo četiri borbene, kvalitetne i korektne utakmice. Pobedili su Vojvodina kod devojaka i Crvena zvezda kod muškaraca. Možda osvajači kupa nisu bili glavni favoriti ali to nam daje pravo za dodatno zadovoljstvo.

Jelenić odmah objašnjava:
- Odavno nismo imali takvu konkurenciju kod muškaraca. Radnički, Novi Beograd, Šabac i Crvena zvezda su predviđeni za favorite ali ne zaboravite pre svih Partizan, Vojvodinu, Nais …. Kod devojaka je prekinuta dominacija Crvene zvezde, Vojvodina i Palilula sada daju snagu izjednačenom i neizvesnom takmičenju. Uz to, mislim da je ovo godina potpune revitalizacije klupskog vaterpola jer imamo tri tima u Evro kupu. U ovom momentu to je naša realnost ali setite se ranijih godina gde smo bili potpuno inferiorni. Treba da idemo korak po korak.

Na kraju Jelenić je želeo da ukaže na sledeće:
- Imali smo i imamo ogromnu pomoć predsednika države Aleksandra Vučića, Vlade Srbije, ministra sporta Vanje Udovičića. Podsetiću da su nam 2018. pomogli da vratimo dugove iz starijeg perioda, da smo naredne godine dobili sredstva koja su podeljena svim klubovima.

Podrška je nastavljena i u godini koja je za nama:
- Pre svega savez je finansijski bezbedan za realizaciju svog programa. Zatim pripao nam je deo kolača od 1,1 milijardu dinara za klubove u olimpijskim sportovima. Klubovi lakše dišu, manje je problema, primetno je i pojačanje igračima iz inostranstva i ako se sećate to sam postavio kao jedan od prioriteta 2018. kada sam postao predsednik. Još nismo moćni da vratimo najbolje igrače ali verujem da ćemo se, ako ovako nastavimo, približiti i tome. Dakle, uloga države je ogromna, bez nje bi teško išli napred i naša zahvalnost je ogromna. Potrudićemo se da kako rezultatima, tako i jačanjem organizacije tu podršku opravdamo.

Druga velika pobeda je objavljena pre desetak dana kada je otvoren balon na Dorćolu.
- Mislim da mnogi nisu svesni šta smo dobili. Umesto od juna do septembra imaćemo bazen pokriven vrhunskim balonom na raspolaganju čitave godine. U Beogradu bazen nije napravljen preko 40 godina. U ovoj situaciji baloni jesu neko rešenje.

Neko rešenje ali ne i konačno, o tome Jelenić priča:
- Naš je cilj izgradnja bazena namenjenog samo vaterpolu. Tu smo dosta uradili i korona je u mnogom zaustavila taj proces. Čekamo normalizaciju i nastavljamo. Čekaju nas Olimpijske igre. Nadam se da će selektor sa igračima imati sve potrebne uslove za rad kako bi na najvećem sportskom događaju nastavili kontinuitet medalja od Sidneja 2000 a cilj je, naravno, odbrana zlata iz Rija. Uz dalje jačanje klubova, još neki povratak naših internacionalaca mogli bi da kažemo da smo na pravom putu i da za budućnost ne treba da brinemo.

Do tada:
- Budimo odgovorni, nemoj da žurimo, zdravlje je ipak najveća medalja.