UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
11.02.2017 20:09 Starost: 7 yrs

Kategorija: Ličnosti i razgovori

Intervju Anta Vasovića

Vanserijskim uspesima srpskih vaterpolista poslednjih godina divi se čitava nacija, a niz od devet uzastopnih zlatnih medalja na velikim takmičenjima predstavlja svojvrstan sportski fenomen u svetskim okvirima. Za mnoge je on neobjašnjiv, predstavlja rekord koji će teško biti oboren u budućnosti, a šta o svemu tome kaže struka? Predsednik Stručnog saveta Vaterpolo saveza Srbije Anto Vasović nema nedoumica u trijumfalnom putu srpskog vaterpola i ističe da je u osnovi svega izuzetno kvalitetan i naporan rad:

- To nije plod samo ljudi koji sada rade. Kada pričamo o fenomenu vaterpola na ovim prostorima, on nije nastao slučajno, već kao rezultat sistema koji je postavljen odavno, još u vreme Vlaha Orlića i svih onih koji su radili posle Nikole Stamenića, Nene Manojlovića. Za ovaj neverovatan niz zlatnih medalja, velike zasluge pripadaju Neni Manojloviću, koji je u radu primenio dosta stvari koji su ranije bile utemeljene i dodao nešto svoje i zatim uputio Dejana Savića i Vladimira Vujasinovića u trenerski zanat. Oni su posle toga dali svoj pečat i sve to dodatno nadgradili. Ono što je dobro u svemu ovom je i da će se za nekoliko godina videti i u rezultatskom smislu sigurno naplatiti sadašnji kvalitetan rad selektora Savića. To tako funkcioniše - kratko zastaje Vasović i dodaje:

- Činjenica je da radimo više i kvalitetnije od drugih, imamo pažljivu selekciju igrača od malih nogu. Niko ne sme da se zavarava, uspesi ne dolaze preko noći. Osvajanje zlatne medalje na velikom takmičenju je proces, a ne događaj. Zato sa velikom dozom sugurnosti mogu da kažem da smo, što se tiče dobrih rezultata, pokriveni u naredne četiri godine.

Za ovakav optimizam Anto Vasović je našao čvrsto temeljenje:

- Prva zvanična utakmica posle Olimpijskih igara bila je protiv Rumunije u Kragujevcu i već u tom meču je bila primetna neverovatnu želja sa kojom su ti momci pristupali obavezama i pored činjenice da su osvojili sve što se moglo osvojiti. Već tu sam video da mi bojazni ne treba da imamo. Oni su ušli u novi takmičarski ciklus, potpuno rešeni da nastave u istom ritmu ako ne i još odlučniji nego pre. Fantastično je da posle svih zlatnih medalja koje su osvojili oni imaju veliku želju za pobedom bez obzira na ime protivnika i zainteresovani su da i dalje budiu najbolji. To je osnovni pokretač za uspeh u sportu, a ono što je najbolje za nas u svemu tome je što će oni takvim pristupom zaraziti mlađe igrače, koji će i posle njih nastaviti da gaje takav ambijent u reprezentaciji - rekao je Vasović i potom pohvalio sve napore koje rukovodstvo saveza čini za neometano funkcionisanje.

- Dolaskom Miloarda Krivokapića na čelo Vaterpolo saveza Srbije dobili smo određenu finansijsku stabilnost. Tu pre svega mislim na nasleđene finansijske obaveze prema igračima i stručnom štabu koje su preuzete od prethodnog Upravnog odbora i bivšeg predsednika. Bez razmišljanja je na sebe preuzeo težak zadatak da rešava dugove koje je neko drugi napravio i uhvatio se u koštac sa tim problemom. U velikoj meri je bio uspešan u tome i to je takođe bio nezaobilazan faktor za stvaranje ambijenta u kom bi se osvajala najsjanija odličja - rekao je Vasović i potom posebno istakao pomoć države:

- Kada je reč o reprezentaciji, mi smo predstavnici države. Podršku i finansijsku pomoć države koju dobijamo smo zaslužili vrhunskim rezultatima, a mi smo državi i minstru sporta Vanji Udovičiću zahvalni jer sve ono što je bilo obećano u finansijskom smislu prema Vaterpolo savezu Srbije je i ispunjeno. Imamo kntinuiranu pomoć države i ministartsva omladine i sporta, tako da ne razmišljamo oko finansiranja priprema svih naših takmičarskih selekcija i to je jako važno.

Na čelu Stručnog saveta naše vaterpolo organizacije Anto Vasović se nalazi tri i po godine. Nekadašnji proslavljeni reprezentativac osvajač dva zlata na svetskim prvenstvima i dvostruki klupski šampion Evrope ima jasnu viziju rada za budućnost.

- Koordinacija na liniji Stručni savet, Savez, klubovi mora biti još prisnija. Takođe, smatram da bi Stručni savet trebalo da bude uključen u rad svih klubova i mi smo apsolutno spremni da pomognemo pre svega u edukaciji i stručnoj nadgradnji trenera. To je ključ. Suočavamo se sa velikim odlivom igrača, ali i trenera. Moramo da pronađemo modalitet da to zastavimo i sačuvamo struku. U rukovodstvu saveza imamo ljude koji znaju da postave i vode organizaciju, ali i vrhunske trenere za osposobljavanje mladih igrača, a tu mislim na Nenada Vasilovskog, koordinatora rada mlađih selekcija. To nas izdvaja od drugih.

Za dalje unapređenje vaterpolo sporta u Srbiji Stručni savet na čelu sa Vasovićem je već napravio određene pomake:

- Napravili smo kvalitetan pravilnik za licanciranje trenera koji je prilagođen novom Zakonu o sportu. Inicirali smo da se na nivou Vaterpolo saveza izradi pravilnik za licienciranje i davanje dozvola za rad klubovima. Uspeli smo da očuvamo regionalno takmičenje, odnosno da se naši klubovi i dalje igraju u Jadranskoj ligi iako je bilo razmišljanje da se od toga odustane. To je jako važno jer to je najveći rang takmičenja u kome naši klubovi mogu da budu konkurentni. Da smo se zatvorili, potpuno bi se izgubio interes, a ovako smo dobili veći broj kvalitetnih utakmica.

Na pitanje kako dodatno animirati decu talentovanu za sport da se bave vaterpolom Vasović kaže:

- Nije problem njih dovesti na bazen, već kako ih zadržati zato što tu nismo uhvatili korak sa drugim sportovima. Sve se uglavnom svelo na kvantitet, na članarine, plivanje po stazama, a ne na kvalitetan rad. Jasno je da je opstanak klubova ugrožen ako nemaju članova, da visina članarine određuje plate trenera, ali tu se dosta vrtimo u krug i jurimo sopstveni rep. Društveni sistem se promenio, a nismo promenili sistem funkcionisanja - zaključio je Vasović.