UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
27.04.2017 15:29 Starost: 7 yrs

Kategorija: Saopštenja

Govor predsednika Krivokapića na Skupštini VSS

Poštovani gospodine Predsedniče Skupštine,
Poštovani članovi Skupštine vaterpolo saveza Srbije,

Imam izuzetnu čast i zadovoljstvo da vas pozdravim u ime Upravnog odbora Vaterpolo saveza Srbije i u svoje lično ime.
Ujedno, želim da vam se zahvalim na veoma požrtvovanom i posvećenom radu za vreme vašeg mandata u ovom savezu na mestu Predsednika Skupštine VSS.
 
Vreme između dva zasedanja Skupštine je, po pravilu, prilika da sumiramo rezultate i podsetimo se na ono što je ostvareno, a istovremeno da iznesemo planove za nastupajući period.
Mi danas možemo da se konstatujemo - da smo 2015. godinu proglasili za najuspešniju u istoriji srpskog vaterpola, kada smo i postavili najviše ciljeve, svesni da je u sportu najteže pobeđivati u kontinuitetu.
Rezultati naših selekcija u 2016. godini daju nam za pravo da proteklu godinu pamtimo po još izuzetnijim uspesima naših reprezentativaca – nezabeleženim u istoriji sporta.

Možemo ponosno da navedemo postignute zaista impresivne rezultate:
• Zlatna medalja muške seniorske reprezentacije na Evropskom prvenstvu u Beogradu u januaru, treći put zaredom, uz rekordnu posećenost na jednoj vaterpolo utakmici - od 18.473 gledalaca u finalnoj utakmici.
• Zlatna medalja muške seniorske reprezentacije u Svetskoj ligi u kineskom gradu Huejdžou - četvrtu godinu zaredom.
• Zlatna medalja muške juniorske reprezentacije na Evropskom prvenstvu u Alfenu (Holandija).
• I, kao kruna, osvojena zlatna olimpijska medalja seniorske reprezentacije  u Riju, na koju je naš vaterpolo čekao punih 28 godina!
Ukupno, 4 zlatnih medalja u 2016. godini, a čak 14 zlatnih odličja na najvećim takmičenjima u toku tri sezone.
Reprezentacija Srbije je vlasnik svih mogućih trofeja!

Uz ove kolektivne uspehe, ponosni smo i na pojedinačna priznanja naših najistaknutijih članova.
• Andrija Prlainović je proglašen za najboljeg igrača Evropskog prvenstva u Beogradu, Branislav Mitrović Svetske lige, dok je Filip Filipović proglašen za najboljeg igrača olimpijskog turnira u Riju.
• Nacionalni selektor Dejan Savić trećii put zaredom proglašen je, od svojih kolega iz svetske asocijacije vaterpolo trenera, za najboljeg stručnjaka na planeti.

Moramo i da spomenemo naše dame koje su nas oduševile dobrim igrama na Evropskom prvenstvu u Beogradu i na juniorskom prvenstvu Evrope u Alfenu.
Zbog svih tih podviga proglašeni smo za NAJBREND SRBIJE.
Možda i najdraže priznanje došlo nam je pred kraj kalendarske godine iz naše krovne organizacije - od Olimpijskog komiteta Srbije proglašeni smo za najuspešniju ekipu u olimpijskoj godini.

Zato je ovo prilika da se još jednom, po ko zna koji put, zahvalimo našim reprezentativcima, kao i stručnim štabovima svih selekcija, i svima onima koji su dali svoj doprinos veličanstvenim rezultatima naših takmičara. Svi oni pokazali su da vole svoj sport, i svoju državu Srbiju.

A, koliko smo zahvalni našim istinskim šampionima, pokazali smo i 23. decembra prošle godine, organizujući spektakularni oproštaj od reprezentacije naših zlatnih momaka – kapitena ove zlatne generacije Živka Gocića i rekordera po osvojenim trofejima Slobodana Nikića, upravo na način kako dolikuje onima koji su toliko zadužili ovaj Savez i ovaj sport. Revijalna utakmica na prepunom Tašmajdanu, između Srbije i „ostatka sveta“, uz direktan prenos na RTS-u, ostaće upamćena kao veličanstven događaj.  Prihod od ulaznica je, po običaju, i uz veliko srce naših šampiona – otišao u humanitarne svrhe.

Velikim radom, uz mnogo energije i truda, obezbedili smo optimalne uslove za rad vaterpolistima, za šta su nam oni uzvratili uspesima nezabeleženim u svetskim razmerama, koji će teško biti nadmašeni u budućnosti. U toj borbi, na sreću, nismo bili usamljeni. Naprotiv.
Za ostvarenje postavljenih ciljeva naročito ističemo veliki doprinos Predsednika Republike Srbije, Predsednika Vlade Srbije, Ministarstva sporta, Olimpijskog komiteta i brojnih sponzora i prijatelja. Bez njihove podrške ne bi bilo moguće ostvariti sve ovo čime se sada ponosimo.

Kao što sam do sada više puta isticao, i na sednicama Skupštine, kao i od svojih saradnika, izričito sam zahtevao u proteklom periodu u potpunosti sam se pridržavao važećih zakonskih propisa i normativnih akata donetih u ovom savezu. I ubuduće ću kako od svih organa i odgovornih lica u savezu tako i od svih mojih saradnika zahtevati da se u svom radu vode isključivo poštovanjem svih donetih zakonskih propisa i akata.
Sve aktivnosti saveza koje su proisticale iz delatnosti VSS, odvijale su se na osnovu pravosnažnih odluka koje su donošene na redovnim sednicama Upravnog odbora VSS.
U istom cilju, na osnovu odredaba novousvojenog Zakona o sportu urađeno je usklađivanje svih normativnih akata i pravilnika, uključujući i Statut Vaterpolo saveza, kao i donošenje onih koje je Zakon propisao kao neophodne.

Shodno zakonskim propisima urađena je i rekonstrukcija Upravnog odbora saveza, kao i nekih njegovih organa.

Takođe, na osnovu odredbi Zakona o sportu i pravilnika VSS, izdate su dozvole za rad kako klubova tako i trenera u okviru VSS. U ovom trenutku članovi VSS su samo oni klubovi koji ispunjavaju propisane uslove za članstvo. A dozvole za rad trenera u oblasti vaterpola u VSS je dobilo  ukupno 163 stručnih lica. Svi oni koji žele da se bave vaterpolo sportom uvek su dobrodošli u našu organizaciju, ali pod zakonom i propisima utvrđenim uslovima.


Gorući problem naše organizacije je i dalje teška finansijska situacija u kojoj se savez nalazi, naglašavam po ko zna koji put - zbog nagomilanih dugova iz prošlosti izazvanih nesavesnim poslovanjem.
Bez obzira na evidentne probleme, nisam ni jednog trenutka bio spreman da odustanem od zadatih ciljeva, niti da popustim pred raznim pritiscima. Sa pojedinim sam imao i oštre sukobe, dobijao pretnje, čak i omalovažavanja rada i rezultata i pokušaja da se savez liši materijalnih sredstava. I dalje postoji ista želja, da se politika saveza vodi van njenih organa i institucija - zarad ličnih interesa i ciljeva.

Bio sam i ostaću dosledan u sprovođenju programskih ciljeva, privržen politici kvalitetnog rada sa svim reprezentativnim selekcijama i ostvarivanju najvrednijih sportskih rezultata, zakonitog i transparentnog rada, bez dovođenja u zabludu lažnim obećanjima i neispunjavanjem preuzetih i ugovorenih obaveza.
Poštujući u potpunosti odluku Skupštine, da se svi popisani i legalizovani dugovi vrate u precizno određenom roku, prioritet vraćanja dugova dat je prema igračima - aktuelnim reprezentativcima koji su u proteklom periodu nastupali za reprezentaciju na najvećim svetskim takmičenjima. Na njihov zahtev, potpisani su sporazumi o iznosima i  rokovima isplata koji su u potpunosti ispoštovani. Oni su svoj zadatak izvršili besprekorno i opravdali našu odluku o prioritetnom odnosu prema njima.

Prioritet je, na našu žalost, bio i onaj koji smo morali da poštujemo po sili zakona, a to su sudska rešenja pristigla na naplatu i izvršenje. Po svim osnovama, u periodu od tri godine, vraćen je veliki deo   svih popisanih i priznatih dugova, uz nesmetan rad i poslovanje Saveza za sve proteklo vreme i uz postizanje do sada nezabeleženih rezultata.

Moram da istaknem da sam zaista ponosan ne samo na igrače –reprezentativce i stručne štabove nacionalnih selekcija, već i na sve one koji su shvatajući teškoće u kojima se Savez nalazi i važnost trenutka za postizanje vrhunskih rezultata - dali svoj zaista ogroman doprinos, uz mnogo energije i ljubavi prema našem sportu i čvrstom rešenošću da uspemo. Bili smo najjači kada je to bilo najpotrebnije. Međutim, nismo završili sve započeto i pred nama je i dalje veoma težak zadatak.

Sve pripreme i nastup svih reprezentativnih kategorija organizovali smo i realizovali po programima i zahtevima nacionalnog selektora, nacionalnih trenera i stručnih timova, ukljuujući i kampove najmlađih vaterpolista, kao i svih onih koji nisu bili obuhvaćeni reprezentativnim trenažnim procesom zbog starosti takmičara koji nisu imali zvanična reprezentativna takmičenja.
Najmasovnije takmičenje - Kup Srbije, svoju završnicu imao je u Nišu koji je kao i više puta do sada bio sjajan organizator, kao i Bečej koji je bio domaćin turnira za popunu Prve lige.

Za nas važno takmičenje u Regionalnoj ligi, završeno je učešćem VK Partizan u F4 koji je u konačnom plasmanu zauzeo četvrto mesto, ali nažalost i ispadanjem  Vojvodine, koja će se, kao i BVK Crvena zvezda i VK Šabac u sledećoj sezoni takmičiti u B ligaškom takmičenju.
Nažalost, nijedan naš klub nije izborio plasman na F6 Evrolige.

I dalje postoji zabrinutost za sudbinu domaćih klubova.
VK Radnički, osvajač Evro kupa pre samo 2 godine, više se ne takmiči ni sa jednom kategorijom, dok Šampioni Evrope iz ne tako davne 2011. odnosno 2013. godine - VK Partizan i BVK Crvena zvezda, preživljavaju teške dane bez odgovarajućih uslova za trening i takmičenje. BVK Crvena zvezda čak igra svoje utakmice u drugom gradu.
Uprkos činjenici da se nalazimo u teškoj materijalnoj situaciji, smogli smo snage i da mislimo na one kojima je pomoć itekako potrebna. Utakmice i turniri, koji su bili organizovani u sklopu priprema naše reprezentacije za OI u Riju, od kojih je najveći internacionalni turnir u Boru uz učešće 8 najboljih svetskih ekipa učesnika olimpijskog turnira -bili su humanitarnog karaktera. Još jednom smo pokazali da imamo snagu, veštinu i znanje, ali i veliko srce.

Uspešno organizujući Evropsko prvenstvu u Beogradu, u januaru  prošle godine, dobili smo još jedno priznanje od LEN i FINA. Domaćini smo Svetskog prvenstva za juniore i Evropskog prvenstva za omladinke, u avgustu ove godine. Domaćini prestižnih takmičenja biće Novi Sad i Beograd. Ponovo će Svet i Evropa videti koliko naš profesionalni stručni tim ume i koliko voli ovaj sport i još jednom ćemo, siguran sam, pokazati kako se preskače lestvica koju smo nedavno podigli vrlo visoko.
S pravom očekujemo da se ove godine uselimo u naš nacionalni centar u Vrnjačkoj Banji, gde bi naši reprezentativci u muškoj i ženskoj kategoriji mogli da treniraju i takmiče se sa željom da i dalje osvajaju najsjajnija odličja.

U nastojanju da obezbedimo nedostajuća sredstva, nismo se fokusirali isključivo na pomoć od donatora ili sredstava od sponzora, već je naš marketinški tim kreirao i izveo nove zamisli. Uspešno je sa firmom BIK realizovao drugu emisiju upaljača od 180.000 komada sa likovima i potpisima naših reprezentativaca. Upravo je u toku puštanje u prodaju i kompletne kozmetike sa našim znakom i logom, u saradnji sa firmom „Biomelem“, dok je naš sponzor za vodeni program KEEL poželeo da proširi saradnju sa nama i donira nam kompletnu sportsku opremu za sve reprezentativne takmičarske kategorije. U budućnosti planiramo i značajniju ponudu kupovine svih naših sportskih artikala, opravdano smatrajući da je to budući ispravan put ka promociji i plasiranju NAJBRENDA SRBIJE.

Najzad, posle dugo vremena očekujemo i da uspešno rešimo naš boravak u objektu u Smetaninoj br. 2, koji je vlasništvo Direkcije za imovinu Srbije i po Ugovoru ga koristi naš savez i ne plaćamo zakupninu od 2005. godine. Nalazom i mišljenjem Gradskog zavoda za veštačenje od 05.04. ove godine, o proceni vrednosti izvedenih radova na objektu koji predstavljaju investiciono ulaganje u poslovni prostor - stekli su se, za nas veoma povoljni uslovi za rešenje ovog ozbiljnog problema.
U narednom olimpijskom ciklusu očekuju nas još veći izazovi.  Odbraniti osvojeno - možda je teže nego osvojiti tron!

Novi olimpijski ciklus već je uzeo maha. Uspešno su okončane kvalifikacije za završnicu Svetske lige. Naša reprezentacija je bez poraza u konkurenciji Rumunije, Nemačke i Slovačke, obezbedila prvo mesto u grupi i plasman na završnicu Svetske lige koja se ove godine igra u Moskvi od 20. do 25. juna, gde branimo osvojeni naslov iz prošle godine.
U novi olimpijski ciklus ne ulazimo od nule. Imamo vrlo dobru osnovu. Iako lišeni pomoći kapitena Živka Gocića i rekordera po osvojenim medaljama i broju odigranih utakmica u kapici reprezentacije Slobodana Nikića, imamo ne samo igrače koji mogu da ih zamene, nego i ekipu koja može da odgovori zadatku u narednom ciklusu. Stručni štab na čelu sa trofejnim nacionalnim selektorom Dejanom Savićem, sa kojim je Savez potpisao novi četvorogodišnji ugovor, spreman je da i u narednom ciklusu da sve od sebe, da u Tokio 2020. odemo spremni za najviše ciljeve, a isto tako i da izgradimo i formiramo kostur reprezentacije za Olimpijske igre 2024. godine.

Neko je rekao ,,Osvojili smo sve – od ovog bolje ne može“.
Mi mislimo - da može. I moći će, ako budemo jedinstveni u namerama i želji da nastavimo putem kojim smo započeli i koji je do sada doneo toliko radosti, uspeha, veselja i priznanja.
Hoćemo da ponovimo posle četiri godine - ,,od ovoga ne može bolje“!
Samo da ne pobedimo sami sebe.
Poštovani članovi Skupštine VSS, još jednom vas sve pozdravljam i zahvaljujem na pažnji i razumevanju.
Hvala!!!