UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
16.06.2019 19:30 Starost: 5 yrs

Kategorija: Reprezentacija

Selektor i kapiten Srbije: Spremni smo

Sve je spremno za početak Finalnog turnira Svetske lige koji se od 18. do 23. juna održava na otvorenom bazenu SC Tašmajdan. Hram srpskog vaterpola je u potpunosti adaptiran za potrebe ovako značajnog takmičenja, a montažne tribine već su postavljene i moći će da prime četiri hiljade posetilaca.

Poslednjoj konferenciji za medije našeg nacionalnog tima pred start takmičenja prisustvovali su i visoki funkcioneri FINA Mark Koganov, potpredsednik Tehničkog vaterolo komiteta FINA i Vin Keman počasni sekretar.    

- Finalni turnir Svetske lige igra se na legendarnom bazenu, za koji se vezuje bogata vaterpolo istorija i tradicija. Iz tog razloga, čast je za svakog vaterpolistu da igra na Tašu - rekao je Koganov i potom se osvrnuo na važnost takmičenja koji će ovaj turnir imati za vaterpolo u budućnosti.

- Osim što će se pobedniku dodeliti prva viza za učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020, važno je napomenuti da je nagradni fond povećan i znosi 350.000 dolara. Takođe, po prvi put u Beogradu u istoriji vaterpola koristiće se video tehnologija, slično VAR sistemu u fubalu, gde će uz pomoć video snimaka jasno razrešiti svaka dilema da li je gol postignut ili ne. Probaćemo taj novi sistem, videti kako funkcioniše, proveriti efikasnost. Želja je da se vidi i na osnovu rezultata odlučiti da li će se koristiti na Svetskom prvenstvu u Koreji. Mislim da je ovo veliki korak napred - konstatovao je Koganov.

Selektor reprezentacije Srbije Dejan Savić i kapiten našeg tima konstatovali su da spremno dočekujemo početak završnog turnira Svetske lige:

- Pripreme za Svetku ligu su gotove  - počeo je priču Savić i dodao:

- Šta smo uradili, uradili smo. Pristupili smo malo drugačijoj metodologiji rada, jer je sezona za igrače bila veoma naporna. Zato je fokus u našem radu bio na oporavku. Ulog je veliki, nije samo borba za prvo mesto i zlatnu medalju, već i za mesto na Olimpisjkim igrama. Uveren sam da ćemo dati svoj maksimum i da ćemo pokušati da osvojimo Svetsku ligu. Očekujemo veliku podršku navijača - poručio je Savić.

Filip Filipović je naglasio da naporna sezona nije i neće biti nikakvo opravdanje za nastup delfina na Finalnom turniru Svetske lige:

- Igra se za reprezentaciju i zna se kako se nastupa za nacionalni tim. Svaka priča o iscrpljenosti u tom slučaju suvišna. Ekipa je pre svega zdrava, i to mi je drago. Spremamo se i idemo od utakmice do utakmice, bez preskakanja protivnika - kazao Filipović i potom se osvrnuo na prilagođavanje ekipe novim pravilima:.

- Pokušavali smo da se u što kraćem periodu prilagodimo na tu odbranu u zoni od 6 metara gde može da se ostvari najveća prednost. Ne treba da se obaziremo previše na to. Siguran sam da ćemo se blagovremeno adaptirati, a iskreno se nadam da kriterijum suđenja neće neće biti kao u Zagrebu na Evropa kupu, jer nas u tom slučaju čeka velika nepoznanica. Ne samo nas, već i publiku koja će doći na bazen. Što se tiče ostalih pravila, po mom mišljenju ona su više kozmetičke prirode, ali ima ljudi koji znaju vaterpolo bolje od nas.

Prvi protivnik reprezentacije Srbije je selekcija Australije, a taj meč je na programu u utorak, 18. juna od 21 sat.

- To je ozbiljna ekipa što su pokazali kroz ove zajedničke trennge koje smo imali - objašnjava Savić i dodaje: - Pokriveni su na svim pozicijama, imaju svoj ritam, a njihova "prednost" mogla bi da bude činjenica da se u njihovoj ligi već tri meseca primenjuju nova pravila pa su imali više vremena da se na sve to naviknu. Možda su u tom aspektu spremniji, ali  to ne mora da bude neka velika prednost.

Savić je potom analizirao i ostale rivale:

- Za Hrvatsku ne treba trošiti reči. To je je jedna izuzetna reprezentacija sa kojom već nekoliko godina igramo dosta finalnih i polufinalnih takmica. Oni dolaze sa velikim ambicijama, da reše pitanje kvalifikacija za Olimpijske igre, a Kazahstan je autsjader. Što se tiče druge grupe, Španci su došli u najjačem sastavu, što se po spisku igrača Mađarske ne bi moglo reći. Ali, to ne znači da Mađarska nije spremna i  jaka. Imamo i večito nezgodni Japan, koji ume da iznenadi favorite sa svojim specifičnim stilom igre i Kanada, koja je meni nepoznanica i zato treba biti oprezan.

Ulaznica za vaterpolom spektakl na Tašu su u prodaji i mogu se kupiti na svim prodajnim mestima Ticket vision-a, a kapiten naše reprezentacije imao je jasnu poruku za navijače:

- Nemam taj običaj da pozivam navijače da dođu i bodre aktuelne olimpijske i evropske šampione. Mislim da ko bude želeo, biće prisutan od prvog do poslednjeg dana. Nama će ti navijači biti najznačajniji i oni će nam dati podršku i biti vetar u leđa.

Na kraju, selektor Dejan Savić je posebno želeo da istakne rekao da se Vaterpolo savez Srbije priključio kampanji "Ja sam donor. Jer, navijam za Srbiju":

- Razloga je mnogo, a dva su najbitnija. Donacja organa u današnje vreme je veoma bitna, jer je pre svega to human čin. Sa druge strane, mi smo sportisti i takmičari, a statistički podaci govore da definitivno gubimo utakmicu u tom smislu. Jer, Republika Srbija ima tri doniora na milion stanovnika. Pokušaćemo da kroz ovu kampanju preokrenemo rezultat i pokišamo da pobedimo u još jednoj utakmici svi zajedno.