UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
07.07.2023 07:30 Starost: 300 days

Kategorija: Saopštenja

Nemanja Marijan: Srbiji ne trebaju dušebrižnici sa strane

Generalni sekretar Vaterpolo saveza Srbije Nemanja Marijan iz Beograda prati rad reprezentacije na pripremama za učešće na Svetskom prvenstvu u Fukuoki. U svakodnevnom je kontaktu sa čelnicima saveza predsednikom Jelenićem, prvim čovekom struke Vasovićem, selektorom Stevanovićem i odlično je upućen u svakodnevna događanja.

- Dolazi poslednji deo priprema za svetsko prvenstvo. Do sada smo završili dva ispita. Jedan je očekivano bio uspešan, u Istanbulu je bez problema obezbeđena viza za Evropsko prvenstvo u Netanji početkom iduće godine.

U Los Anđelesu je, međutim, bilo slabije. Dva poraza na startu i pobeda protiv Nemačke u poslednjem kolu su bili dovoljni samo za sedmo mesto.

- Plasman sigurno nije kakav smo očekivali. Verovali smo da prvo Ameriku možemo da pobedimo. Pali smo u poslednjoj četvrtini na način koji nam nije svojstven. Stigao je i meč sa Rumunijom. Izgubili smo i nema nikakvog opravdanja. Bio sam sportista i verujem da su momci i dalje bili u šoku posle prve utakmice. Tada može sve da krene nizbrdo. Video sam i realne, smirene izjave Stevanovića i daleko bolju igru protiv Nemačke.

Utakmica protiv Rumunije, tačnije izveštaj na zvaničnom sajtu, bio je povod ocena nekih domaćih medija pa čak i hrvatskih novinara da je na glasilu saveza na do sada nezabeležen način kritikovana reprezentacija. Šta više u zagrebačkim „Sportskim novostima“ je, pored saveta kako treba da se informiše javnost u ovakvim slučajevima, izneta teorija da se na ovaj način priprema smena Stevanovića.

- Malo je reći da sam neprijatno iznenađen. Videli smo u tom tekstu „Sportskih novosti“ kako treba da izgledaju izveštaji i naslovi sa utakmica koje reprezentacija kojoj pripadate neočekivano izgubi, namešteno izgubi ili dobije uz pomoć sudija. Te oblande, kada je naša reprezentacija u pitanju, ne postoje. Utakmica protiv Rumunije je bila toliko slaba da i da smo hteli, opravdanja ne bi našli. Ponavljam, ne bi ni tražili. Stojim iza toga i ubeđen sam da bi Rumuni u sledećih deset mečeva protiv Srbije izgubili isto toliko. A što se teorija zavera tiče neka novinar Sportskih novosti Dean Bauer gleda u svoje dvorište i neka ne leči svoje frustracije dugogodišnjim nizom medalja i uspeha srpske vaterpolo reprezentacije tobožnjom brigom za istu, misleći da je došlo nečijih pet minuta. Možda i jeste, ali će tih nečijih drugih pet minuta mnogo brže proći nego što pomenuti gospodin misli.Što se Vaterpolo saveza Srbije tiče, imamo puno poverenje u Uroša Stevanovića, svesni smo njegovog znanja, entuzijazma i želje za radom, ali smo svesni i situacije u kojoj smo sada. Potrebno je vreme i mnogo rada, spremni smo za to.

Marijan je objasnio:

- Srpski vaterpolo od osamostaljenja 2006. zna samo za uspehe. Posle Tokija, posle dakle 15 godina, došlo je do smene generacija. Otišli su igrači koji su ostavili najveći trag u svetskom vaterpolu, koji su bili nerešiv problem za rivale. Jasno je da nismo bogom dani za medalje. Imali smo i svojih problema koji su se odrazili na reprezentaciju i sada želimo samo da u Fukuoki damo maksimum u svakom meču. Sa toliko odličja u proteklim godinama sigurno je da smo mnogima bili trn u oku i da ovu situaciju svi koriste. Idemo dalje, uradićemo sve da budemo što bolji. Naš cilj je da izborimo Olimpijske igre spremni da hvalimo kada treba, da kritikujemo kada treba ali i da prepoznamo udare sa strane koji ne mogu da nas poremete.