UNIQA
Asseco SEE
DTD Ribarstvo

Nike
Myrtha Pools
Keel
Malmsten
Puls kardiolo�ki centar
Master Physical


RTS

Julius Meinl

Doncafe
23.07.2017 14:56 Starost: 7 yrs

Kategorija: Budimpešta 2017

Pohvale Anta Vasovića

Reprezentacija Srbije besprekorno je odradila prvi deo takmičenja na 17. Svetskom prvenstvu u Budimpešti. Izabranici selektora Dejana Savića ubedljivo su osvojili prvo mesto u C grupi, a prema ocenama izveštača i komentarima rivala "delfini" su u dosadašnjem toku šampionata pokazali najviše.

Statistika kaže da je naša reprezentacija posle prve tri odigrane utakmice najefikasnija selekcija sa 43 postignuta gola i da ima najbolji procenat realizacije od 50 odsto. Takođe, srpski vaterpolisti odlično su koristili situacije sa igračem više 12-8, a veoma uspešnii su bili i kada su se branili sa igračem manje 3-11. Srpski vaterpolisti bili su izvanredni u odbrani o čemu svedoči podatak da su od 67 šuteva naši golmani odbranili čak 51.

Utakmice naše selekcije na legendarnom bazenu Alfred Hajoš pomno prati i predsednik Stručnog saveta Vaterpolo saveza Srbije Anto Vasović. Svojevremno naš proslavljeni reprezentativac koji sa svetskih prvenstava ima dva zlata imao je samo reči hvale za igru našeg tima:

- Prvi deo takmičenja protekao je prema očekivanjima, pre svega u rezultatskom smislu, ali i kada je zalaganje naših igrača u pitanju. Imponuje njihov ozbiljan pristup, bez obzira na ime rivala. Prema onom što su prikazali u prva tri meča mislim da je ovo bio najbolji start nekog velikog takmičenja u poslednje četiri godine. Kada je reč o ostalim reprezentacijama, glavni konkurenti za najviši plasman biće nam Italija, Hrvatska i Mađarska. Svaka čast ostalima, ali mislim da su u ovom trenutku po kvalitetu slabiji od navedenih selekcija - rekao je Vasović i potom ušao u dublju analizu:

- Mislim da postoji nekoliko razloga za ovako sigurnu igru naše reprezentacije. Pre svega, fantastačni uspesi poslednjih godina našim igračima dali su visok noivo samopuzdanja što im omogućava da u mečeve ulaze na jedan specifičan način. Evidentno je da su se potpuno oslobodili, uživaju u igri, igraju ono što se kaže iz gušta. Međutim, ono što je fascinatno, posle svega što su ostvarili na njima se i dalje vidi ogromna želja za trofejima. Ali, najvažnije je od svega da oni poseduju veliko znanje i iskustvo, a kao tim impozantnu veštinu koja je na većem nivou od ostalih i koju demonstriraju iz meča u meč.

Reprezentacija Srbije je u odnosu na olimpijski turnir promenila samo dva igrača, daleko manje od konkurenata.

- Smena generacija se vrši planski i postepeno. Uvek imamo sedam, osam igrača koji su spremni da u svakom trenutku uskoče u A tim i preuzmu svoju ulogu kao što je to sada slučaj sa Rašovićem i Ubovićem koji su zamenili Nikića i Gocića. Najveće zasluge za to svakako pripadaju selektoru Saviću koji na znalački način uvodi sve te igrače u postojeći sistem i fantastično ih sprema za sve izazove na velikim takmičenjima.

Na pitanje koji su dometi reprezentacije Srbije na ovom šampionatu Vasović kaže:

- Mi se nikad nismo stideli da kažemo da idemo na najviši plasman. Zaista imamo kvalitet, ali treba biti oprezan, jer kod naših protivnika sve više raste želja da nas sklone sa tog prva mesta. I ovde će sigurno pokušati da urade sve da nas skinu sa trona, jer smo osvajanjem devet titula u nizu sigurno dosadili  svima.

Ono što po mišljenju Vasovića najviše odvaja Srbiju od ostalih reprezentacija je granitna odbrana:

- U dve utakmice smo primili po pet i u jednoj utakmici šest golova, s tim što je u tom duelu sa Grcima naša mreža poslednja dva puta bila pogođena sa peterca. Mislim da je ta sjajna odbrana esencija svega, deo naše vaterpolo doktrine. To naravno znaju i ostali, ali ne znaju kako to da sprovode. Individualno i timski smo u odbrani na najvišem nivou, što nam omogućava da i kad nam ne ide u napadu beležimo pobede i postižemo dobre rezultate - zaključio je Vasović.